Одјељење за читаоце до 14 година „КАРЛО КОЛОДИ“

Датум последње измене петак, 19 март 2021 06:43
Објављено сриједа, 04 јануар 2017 10:36

 

Одјељење “Карло Колоди“ се налази на првом спрату Библиотеке и једно је од одјељења чији је књижни фонд највећим дијелом био уништен у великој поплави 2014. године.  Међутим, захваљујући Пројекту „Један скок преко“- „Un balzo oltre“, Одјељење је у периоду 2014-2016. године опремљено полицама и намјештајем намјенски рађеним за дјечију библиотеку, што је риједак случај да једна библиотека у нашем окружењу има.

Слободно вријеме у пријатном амбијенту на Одјељењу „Карло Колоди“ данас свакодневно проводе и родитељи и дјеца.

Површина Одјељења је око 150 квадратних метара.

Књижни фонд смјештен је према азбучном редослиједу презимена аутора и слободан је за приступ читаоцима, осим у вријеме пандемије. Садржи око 10000 публикација. Већи дио чине наслови школске лектире, дјечије белетристике, књижевне критике на школску лектиру као и сликовнице за све узрасте.

Од часописа за дјецу Одјељење има „Политикин забавник“.

Упис и евиденција читалаца, циркулација и претрага фонда врши се помоћу интерног програма “Публико 2004”.

 

Услуге Одјељења „Карло Колоди“ су:

Цијена годишње чланарине је бесплатна за ученике првих разреда основних школа са подручја општине Добој, за предшколце износи пет конвертибилних марака и за осталу дјецу до деветог разреда је 10 КМ.

 

Право на бесплатан упис имају:

 

Активности на Дјечијем одјељењу „Карло Колоди“

 

Ђепетићи

Једном седмично на Одјељењу за дјецу  одржава се радионица под називом „Ђепетићи“.

Тематика ових радионица је разноврсна, са основним циљем да дјеца кроз игру и на забаван начин усвајају нове информације.

Ђепетићи постоје од августа 2016. године, од када је радионицу осмислила (и води је) Ивана Букејловић, виши библиотекар.

Ђепетићи су веома активни.

Са представом „Чему служе књиге и библиотеке“ Ђепетићи су наступали на „Сусрету беба“ у градском Парку и на свечаном отварању реконструисане сале Одјељења за дјецу „Карло Колоди.“

Често се друже са књигама, а неке од њих вам препоручују на јутјуб каналу Народне библиотеке Добој, у рубрици „Ђепетићи су прочитали“.

Учествују у пројекту „Један скок преко“.

 

Бесплатан упис ђака првака

Програм добродошлице под називом "Растимо заједно" намијењен је  за  за ђаке прваке основних школа са подручја града Добоја. Реализује се  у периоду: септембар – децембар.

Програм је интерактивног карактера и обухвата: обилазак Библиотеке, бесплатан упис на Дјечије одјељење и додјелу чланских картица, читање приче на Дјечијем одјељењу и разговор о прочитаном.

 

Час лектире у Библиотеци

Час је намијењен ученицима основних школа.

Тема, начин извођења, термини и остали детаљи организују се и реализују у договору са просвјетним радницима.

 

Причопредстава

Поема „Зунзарина палата“ писца Бране Цветковића, била је једна од прича захваљујући којој су дјечији доласци на Одјељење за дјецу „Карло Колоди“ постали редовни и масовни.

Уз помоћ играчака, библиотекар Ивана Букејловић је извела тзв. „Причопредставу Зунзарина палата“, коју је у периоду од неколико мјесеци чуло преко 500 дјеце!

 

Читај наглас

У складу са Свјетским даном читања наглас, који се сваке године обиљежава широм свијета у фебруару мјесецу, на Одјељењу „Карло Колоди“ одржава се активност „Читај наглас“ намијењена предшколском и раношколском узрасту.

Ова активност је интерактивна и обухвата читање одговарајуће приче и разговор о прочитаном и вид је сарадње Библиотеке са предшколским и основношколским институцијама,  које се увијек радо одазивају и посјећују са дјецом Дјечије одјељење у фебруару мјесецу.

Причу чита и са дјецом разговара Ивана Букејловић, виши библиотекар.

 

Остало

На Одјељењу за дјецу одржавају се и све остале активности намијењене дјеци до 14 година.

 

Пројекат „Један скок преко“ -“Un balzo oltre“

Опремање дјечијег одјељења дрвеним полицама, малим полицама-тунелима, лако уклопивим столићима и столицама, сликовницама и књигама за дјецу на српском, италијанском и енглеском језику омогућио је пројекат „Један скок преко“ (“Un balzo oltre“), у који смо укључени од велике поплаве у граду Добоју, а  која је уништила половину фонда и комплетан намјештај дјечијег одјељења. Идејни вођа пројекта је економиста и библиотекар Борка Беговић, а пројекат подржавају Fondacione per leggere (Фондација за читање)-окупља 55 библиотека из околине Милана и бави се организовањем активности из културе, COOP (Comitato Coop Lombardia Baggio Corsico e Zoia) -трговачка кооператива и бави се организовањем културних активности и CAеB (Cooperativa Archivistica e Bibliotecaria) - једна од најважнијих архивистичких и библиотечких кооператива из Милана која управља са око 50 библиотека чиром Италије. Циљ пројекта је дугорочна културна сарадња Добоја и Милана.

Учесници пројекта:

  

Радници:

Љубица Ђекић, књижничар

Витомир Суботић, књижничар 

 

Тел: +387 53 241 114

Радно вријеме:

Пон-Пет: 7-20 ч

Субота:   7-14 ч

 

nbd-djecije-1.jpg nbd-djecije-14.jpg nbd-djecije-17.jpg

nbd-djecije-3.jpg nbd-djecije-4.jpg nbd-djecije-_11.jpg