Данас је Међународни дан књиге за дjецу (International Children's Book Day)!

Датум последње измене четвртак, 02 април 2020 12:14
Објављено четвртак, 02 април 2020 12:00

„Читав свијет је пун чудеса, али ми смо на њих тако навикли, да их називамо свакодневним стварима.", Ханс Кристијан Андерсен.

Данас је Међународни дан књиге за дjецу (International Children's Book Day)!

DanОбиљежава се од 1967. године одлуком Унеска 2. априла, на датум рођења познатог данског књижевника, бајкописца Ханса Кристијана Андерсена (дан. Hans Christian Andersen; Оденсе, 2. април 1805. — Копенхаген, 4. август 1875).

Народна библиотека Добој различитим програмима посебну пажњу посвећује управо дјеци и дјечијој књижевности, а 2017. године први пут је била издавач и публикације за дјецу под називом „Ружно паче није лабуд“.

„Ружно паче није лабуд“ чине награђени ликовни и литерарни радови изабрани на библиотечком конкурсу за основце, односно најоригиналнији и најмаштовитији дјечији одговори, у причи и цртежу, на питање шта би се десило са ружним пачетом да се није претворило у лабуда као у познатој Андерсеновој бајци  „Ружно паче“.

„Ружно паче“ је и данас инспирација за балете, позоришне комаде, анимиране филмове итд, као и многе друге бајке Ханса Кристијана Андерсена: „Царево ново одијело“, „Мала сирена“, „Славуј“, „Сњежна краљица“, „Палчица“ и многе друге.

Андерсен је често размишљао као дијете, што је вјероватно и допринијело величини и популарности његових бајки.

KonkursОрганизатор Међународног дана књиге за дjецу је Међународни комитет за књиге за младе (IBBY – International Board on Books for Young People), непрофитна организација при Унеску и Уницефу, основана 1953. године у Швајцарској, чија је основна мисија промовисање квалитетних књига за дјецу. Сваке године, нека од секција Међународног комитета за књиге за младе IBBY, у земљама широм свијета, домаћин је ове манифестације и на основу идеје коју чини порука одабраног писца из те земље домаћина, широм свијета се разним активностима (које организују претежно школе и библиотеке), обиљежава Међународни дан књиге за дјецу.

За 2020. годину одабрана земља је Словенија.

( poster: www.ibby.org)