Пројекције филма "Флотел Еуропа" аутора Владимира Томића

Датум последње измене сриједа, 26 април 2017 06:00
Објављено сриједа, 26 април 2017 05:37

Флотел ЕуропаПројекције филма Флотел Еуропа аутора Владимира Томића. Добој, 27. април у 19 ч  Народна библиотека Добој

(Сарајево, 25. април 2017)  Право Људски се враћа на пут! У Маглају, Добоју и Травнику од 26. до 28. априла одржат ће се пројекције филма Флотел Еуропа аутора Владимира Томића.

Године 1992. талас избјеглица из ратом захваћене Босне и Херцеговине стиже у Данску. Како су постојећи избјеглички кампови били у потпуности пуни, Црвени крст је у канал у Копенхагену усидрио огроман брод под називом Флотел Еуропа. Брод ће постати привремени дом за хиљаду људи који чекају на одлуку власти о поднесеним захтјевима за азил. Међу њима је и дванаестогодишњи Владимир који је из ратног Сарајева побјегао са мајком и старијим братом. Њих троје ће двије године живота провести у међупростору креираном Флотелом Еуропа. Двије деценије касније Владимир Томић нас води кроз своје одрастање на Флотелу испуњеним одјецима рата, но и чежњама, сновима и жељама које чине адолесценцију. Прича о сазријевању проткана је личним ВХС снимкама избјеглица са којима дијеле “просторно-временски вакуум” Флотела Еуропа.

Филм Флотел Еуропа биће приказан у Маглају (26. април, 19ч у Дому културе “Едхем Мулабдић”), у Добоју (27. април, 19ч у Народној библиотеци Добој), и у Травнику (28. април у 19ч, у Центру за културу опћине Травник).

Све пројекције омогућене су кроз подршку локалних партнера, Националне Фондације за Демократију из Вашингтона, док су пројекције у Маглају и Добоју додатно подржане од стране Француског института у БиХ и УНЕСЦО.

Улаз на све догађаје Право Људски путује… је слободан.

Право Људски путује… је иницијатива децентрализације програма Право Људски Филм Фестивала, подржана од НЕД (Национална фондација за демократију из Вашингтона, ДЦ).