Отворена изложба посвећена књижевном стваралаштву Меше Селимовића

Датум последње измене четвртак, 28 јул 2022 06:58
Објављено сриједа, 27 јул 2022 12:16

Поводом обиљежавања четрдесетогодишњице смрти Меше Селимовића, синоћ је у Галерији Народне библиотеке Добој, под мотом „Живот је шири од сваког прописа“, отворена изложба посвећена књижевном стваралаштву овог великана писане ријечи.

Изложбена поставка на 20 паноа оцртава Селимовићев живот и рад кроз низ фотографија, цитате из његових дјела, критичке осврте, новинске чланаке. Такође, поставком су у оквиру прославе овог значајног јубилеја за српску књижевност, обухваћена и различита издања публикација Меше Селимовића, као и литература о њему и његовом дјелу, из фонда Народне библиотеке Добој.

Меша Селимовић рођен је у Тузли 1910. године.

Умро је 11. јула 1982. године у свом дому у Београду, док је посматрао пренос фудбалске утакмице између Италије и Савезне Републике Њемачке. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана Београда на Новом гробљу.

Књижевном стазом, тим ходом у непознато, Меша је кренуо својим књигама приповиједака „Прва чета“ и „Туђа земља“, те романима „Тишине“ и „Магла и мјесечина“. Ова дјела настала су у послијератно вријеме, те је и сама тематика везана за рат, чији је учесник био и сам писац. Осим „Дервиша и смрти“ (1966) и „Тврђаве“ (1970), дјела која су му донијела највећу славу, писац је након њих објавио и романе „Острво“ и „Круг“. Селимовићева критичка дјела обухваћена су, углавном, у три књиге: „Есеји и огледи“ (1966), „За и против Вука“ (1967) и „Писци, мишљења и разговори“ (1970). Објављивао је у готово свим нашим истакнутим часописима.

Изложбу у Народној билиотеци Добој отворила је директор Библиотеке мр Вукосава Софренић, приредила библиотекар Аница Нарић, а можете је погледати сваким радним даном 7-20 и суботом 7-14 часова.

 

1sa.jpg 2sa.jpg 3sa.jpg

4sa.jpg